ادامه مطلب...

انار حاوی بسیاری از ویتامین‌ها و مواد مغذی است که به جلوگیری از بروز سرطان‌ها و کاهش قند خون و تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کند و در درمان بسیاری از بیماری‌ها مؤثر است. در این مطلب به خواص انار برای پیشگیری از بیماری‌ها و درمان آنها پرداخته‌ایم.

"انار" میوه‌ای با دانه‌هایی اغلب قرمز و گاهی سفید است که رنگ پوست آن نیز اغلب قرمز و گاه سیاه یا تقریباً زرد است. انار درخت کوچکی است که ارتفاع آن حداکثر به 6 متر می‌رسد و در مناطق گرمسیری می‌روید و گـل‌های آن درشت، به رنگ قرمز اناری ولی بدون بو هستند.

کشت انار در جهان

خاستگاه انار ایران بوده است و بعـد از آن بـه تدریج از مدیترانه تا شمال هند گسترش یافته است. این میوه در اواخر قرن 19 وارد آمریکا شد و امروزه در کشورهای مختلف کشت می‌شود. ایران بزرگترین تولیدکننده انار دنیا و هندوستان دومین کشور است.

قسمت‌های قابل استفاده گیاه

قسمت‌های مختلف این گیاه از میوه وگل گرفته تا پوست درخت و ریشه آن کاربرد درمانی دارند که در ادامه به آنها می‌پردازیم.

انواع انار

انار از نظر رستنگاه به دو دسته بـری و بُستانی تقسیم می‌شود و از نظر مزه به سه دسته تقسیم می‌شود: نوع اول انار شیرین است نوع دوم انار تُرش و شیرین یـا میخوش است و نوع سوم انار تُرش اسـت.

ویتامین‌ها و مواد موجود در انار

هر 100 گرم انار حاوی 77 گرم آب، 83 کیلوکالری انرژی، 1.5 گرم پروتئین، 1.5 گرم چربی، 18 گرم کربوهیدارت، 4 گرم فیبر، 13 گرم قند و ویتامین‌ها و مواد معدنی نظیر کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم، فسفر، زینک، فولیک اسید، برخی انواع ویتامین ب، ویتامین کا، ویتامین ای، ویتامین آ، ویتامین سی و سدیم است.

خواص انار برای پیشگیری از سرطان‌ها

از جمله خواصی که مـورد توجـه فـراوان دانش پزشکی امروز است خاصیت ضد سرطانی و ضد التهـابی انـار است؛ مطالعات زیادی درباره اثرات درمانی و پیشگیری کننـده‌ انار روی سلول‌های سرطانی انجام شده است. سرطان‎هـایی که بیشتر موردمطالعه قرار گرفته‌اند شامل سرطان پستان، پروستات، ملانوما، لوکمی و فیبروسارکوماست.

نتیجه این مطالعات نشان داده که قسمت‌هایی از جمله آب انار و دانه آن، برای پیشگیری از این سرطان‌ها مفید هستند. انار با به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان‌ها باعث پیشگیری از سرطان‌ها و با القای مرگ به سلول‌های سرطانی باعث جلوگیری از عود این سرطان‌ها می‌شود.

خواص ضدالتهابی و ضد درد دانه انار

دانه‌های انار روی دو آنزیم به نام‌های سیکلواکسیژناز و لیپواکسیژناز، اثر مهاری دارند و به همین دلیل مصرف انار می‌تواند در جلوگیری از پیشرفت بسیاری از بیماری‌های التهابی نظیر آرتریت و التهاب استخوان‌های بدن مفید باشد. عصاره گل انار با اثر ضدالتهابی خود موجب جلوگیری از تخریب بافت مفاصل می‌شود. همچنین مطالعات نشان داده انار می‌تواند خاصیت ضددرد داشته باشد.

جلوگیری از پیری زودرس با انار

فلاوونوییدهای موجود در انار آنتی اکسیدان‌هایی قوی هستند که آبمیوه و روغن حاصله از آن مکمل غذایی بالقوه‌ای برای افزایش طول عمر، جلوگیری از پیری و بروز بیماری‌های مزمن است.

خواص انار برای مغز و اعصاب

در بیماری‌های مغز و اعصاب کاربردهایی برای انار وجود دارد از آن جمله درمان آلزایمر اسـت؛ "آنتـی‌کولین استراز"ها داروهای رایـج طـب جدیـد دردرمـان آلزایمر هستند و جالب است که درمواد اسـتخراج شـده از انـار خاصیت "ضدکولین استراز" یافت شـده است کـه می‌تواند در درمان آلزایمر بسیار مفید باشد همچنین مطالعات حیوانی نشان داده که مصرف انار در بارداری باعث پیشگیری از آسیب مغزی نوازادان می‌شود.

خواص ضدمیکروبی انار

مطالعات علمی نشان داده که فنولیک اسید موجود در عصاره گل انار باعث جلوگیری از رشد بسیاری از باکتری‌ها می‌شود و می‌تواند در جلوگیری از بروز مسمومیت‌های غذایی مؤثر باشد. از آنجـا کـه پوست انار هم حاوی ترکیبات فنولیک است می‌توان از عصاره پوست انار به عنوان نگهدارنده مواد غذایی استفاده کرد.

خواص انار برای سلامتی چشم

انار حاوی انواع آنتی اکسیدان‌ها و ویتامین‌هاست و به همین دلیل نتایج تحقیقات نشان داده که مصرف انار به صورت 20 درصد در رژیم غذایی روزانه بیماران مبتلا به آب سیاه چشم، به مدت دو هفته می‌تواند باعث کاهش فشار چشم و بسیار سودمند باشد. در طب سنتی نیز برای افرادی که دچار ورم ملتحمه چشم می‌شدند اعصاره انار نارس پخته با گلاب را روی پلک قرار می‌دادند که باعث بهبود بیمار می‌شد.

اثر انار روی سیستم تنفسی

انار اثرات فراوانی روی برونش‌ها و سیستم تنفسی افراد دارد. انار اگر خورده یا مکیده و یا لیسیده شود و یا پخته‌ی آن خورده شود یا دانه‌ی انار در آب، خیس خورده شـود و آب آن خورده شود، در بهبود مشکلات تنفسی نقش پررنگی ایفا می‌کند. طب جدید علت ترشحات پشت حلق را ناشی از عفونـت یا آلرژی می‌داند و مطالعات زیادی اثرات ضد آلرژی و ضدمیکروبی انار را اثبات کرده‌اند بنابراین مصرف این میوه باعث رفع مشکلات تنفسی افراد می‌شود. همچنین اثرات مفید متابولیت‌های انار در آسیب حـاد ریه گزارش شده است؛ ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در انار می‌تواند با تأثیر گذاشتن بر ویروس آنفلوانزا، سبب بهبود بیمار شود.

حکمای طب سنتی مصرف انار ترش را در افراد دچار سرفه جایز ندانسته‌اند اما مصرف آب انار شیرین یا شربت انار شیرین را به افراد دچار سرفه توصیه می‌کنند.

خواص ضدافسردگی انار

عصاره انار برای رفـع افـسردگی به کار می‌رود. ترکیبات فنولیـک اسید اسـتخراج شـده از انار باعث بهبود وضعیت خلقی بیماران مبتلا به افسردگی می‌شود.

خواص انار برای قلب و عروق و جلوگیری از انسداد رگ‌ها

امروزه روی اثرات مفید انار بر سیستم قلبی ـ عروقی مطالعات زیادی انجام شده است. ترکیبات موجـود در انار بـا مکانیسم‌های مختلفی از جمله اثـرات آنتی اکسـیدانی، ضـد التهابی، پایین آوردن LDL خون، کاهش قند و فشار خون باعث بهبود عملکرد قلب و عروق می‌شوند. ترکیبات پلی فنل موجود در انار نقش مهمـی در جلـوگیری از روند پیری در سلول‌های قلب دارند. همچنین ترکیباتی در انار به نام تانن‌ ضد تشـکیل پلاک در خون هستند و از انسداد رگ‌ها جلوگیری می‌کنند.

خواص انار برای فشار خون

انار به دلیل داشتن ترکیبات پلی فنلی باعث بهبود عملکرد قلب می‌شود و برای بیماران مبتلا به پرفشاری خون مفید است؛ پتاسیم با بازکردن عروق نقش مهمی در کاهش فشار خون دارد و با داشتن حدود 260 میلی‌گرم پتاسیم در هر 100گرم، در کاهش فشارخون نقش مهمی ایفا می‌کند.


خواص انار برای کاهش کلسترول خون

انار سرشار از ترکیباتی به نام "پلی فنول" است که باعث پایین آمدن کلسترول بد خون شده و اجازه نمی‌دهد تجمع چربی در عروق شکل بگیرد. مقدار زیاد کلسترول در شریان‌ها باعث سخت شدن آن ها می‌شود و ممکن است منجر به بیماری‌های قلبی و تصلب شرائین و افزایش فشار خون شود.

خواص انار برای معده

انار به خاطر داشتن فنولیک اسید دارای اثرات ضد التهابی، ضد خونریزی، ضد مـواد اکسـیداتیو در درمان و پیشگیری از زخم‌های گوارشی موثر است.


خواص انار برای کبد

مطالعات جدید اثرات محافظتی انـار روی سـلول‌های کبـدی علیه سموم را نشان می‌دهند. یکـی از مهمترین اثراتی که مورد توجه محققین واقع شده است، آنتـی اکسـیدانی بودن انار است. این خاصیت در عصاره انار بیشتر از عصاره سیب و چای سبز است.

در یک مطالعه، مصرف عصـاره انار باعث اثـر حفـاظتی بـرای کبد در برابر مواد سمی شده است؛ ایـن اثـر محـافظتی انار در مورد هپاتیت Cهم وجـود دارد و ترکیبی به نام "آنتوسـیانین" موجود در انار باعث کاهش بار ویروس هپاتیتC در کبد می‌شود. اثر جالب توجه دیگر، اثر عصاره پوسـت انـار روی کیست ایجاد شده در کبد است. این عصاره به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی خود مانع رشد کیست در کبد و فیبروز آن می‌شود.

تأثیر انار روی روده‌ها

رب انار ترش و یـا آب خیسانده دانه انار تـرش خشک شده برای زخم‌های روده مفید است. مطالعات نشان داده که مصرف خوراکی عصاره پوست انار علائم کولیت اولسراتیو (زخم گوارشی) را به طور معنی داری کاهش می‌دهد.

بر اساس آموزه‌های طب سنتی اگر پخته پوست انار خورده شود باعث دفع کرم روده می‌شود. انار ترش یک میوه قابض است و در صورتی که شیرین باشد، ملین طبع است. حکمای طب سنتی به کسانی که دچار زخم روده هستند توصیه می‌کنند که پوست انار را پس از شستن بپزند و در آب آن بنشینند. این کار بیرون زدگی مقعد و اسهال را درمان می‌کند.

خواص انار برای سیستم ادراری

آب انار برای کلیه‌ها مفید است؛ انار ادرارآور است و اگر پوست انار در آب پخته شود، در حدی کـه لـه نشـود و ایـن آب نوشیده شـود برای بی‌اختیاری ادرار بسیار نافع است.

خواص انار برای پوست

انار سرشار از آنتی اکسیدان‌ها و ویتامین‌هاست و بنابراین در جلوگیری از پیری پوست نقش مؤثری دارد. امروزه در محصولات مراقبت از پوست از عصاره انار بسیار استفاده می‌شود. عصاره اجزاء انار اثر محـافظتی و همچنــین اثــر کاهنــده روی اثرات سوء ناشی از اشـعه مــاورای بــنفش دارد.

اثر انار روی چاقی

در یک مطالعه حیوانی، تجویز عصاره انار ترش برای موش‌های چاق با چربـی خون بالا باعث کاهش مشـخص وزن آنها شده است. طبق متون طب سنتی ایران زیاد خـوردن انـار شـیرین، بـه خاطر این که به نفوذ غذا به اعضاء کمک می‌کنـد، می‌توانـد باعث چاقی شود، به خصوص در افراد گرم مزاج چون باعـث تبدیل مزاج آن‌ها میشود.

خواص انار برای مردان

در طب نوین در چند مطالعه حیوانی، تجویز محصولات انار به طور خـوراکی باعـث افـزایش تعـداد اسـپرم، افـزایش حرکت اسپرم و کاهش اسپرم‌های غیرطبیعی شده است و بنابراین مصرف این میوه به مردان توصیه می‌شود. در طب سنتی نیز انار شیرین به ویژه در افراد گرم مزاج نعوظ‌آور است.

خواص انار برای زنان

سویق انار برای ویار در دوران بارداری مفید است؛ مصرف انار برای رحم مفید است و آب انار برای ترشحات زیاد زنان و خونریزی‌های غیرطبیعی سودمند است. ترکیبات فنولیـک اسـید موجـود در پوست انار دارای خاصیت فیتواسترژنی(هورمون‌های گیاهی) هستند و به پیشگیری از بروز بیماری‌های هورمونی زنانه کمک می‌کنند.

خواص انار برای دیابت

مصرف انار باعث افزایش حساسیت به انسولین می‌شود. در افراد دیابتی حساسیت به انسولین کاهش می‌یابد و بنابراین مصرف انار می‌تواند باعث بهبود کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت شود.

خواص انار برای دهان و دندان

اثرات عصاره انار روی درد و عفونت ناشی از آفـت دهانی ثابت شده است. همچنین اثر عصـاره‌ هیدروالکلی انـار روی پـلاک‌های میکروبـی دنـدان مـورد مطالعه قـرار گرفتـه اسـت کـه اثری برابر دهـان شـویه کلر هگزیدین داشته است.

خواص انار از منظر طب سنتی

انواع انار در طب سنتی طبیعت مختلفی دارد. نوع اول، انار شیرین است که طبیعتـی سرد بااعتدال و تر دارد. نوع دوم انار تُرش و شیرین یـا میخـوش است که در سردى و ترى مایل به عتدال است و نوع سوم انار تُرش اسـت کـه سرد و خشک است.

ویژگی‌های انار در طب سنتی

همه قسمت‌های انار خاصیت قابض (جمع کنندگی) دارد. هر چه انار ترش‌تر باشد این قوه بیشتر است. دانـه انـار از آب انار قبض و خشک‌کنندگی بیشـتری دارد. ایـن دو خاصـیت در پوست انار بیش از دانه انار و در گـل انار بـیش از پوسـت انـار است و نکته مهـم اینکـه اگـر انـار را آبگیـری کنـیم، تفاله آن بیشترین قوه قبض را دارد. انار شیرین به خاطر گرمایی که در طبیعت خود دارد تحلیل برنده و بازکننده اسـت. بـه مجـاری داخـل بدن هـم لینت میبخشد.

خواص انار برای مغز

انار در بیماری‌های اعصاب و روان فواید بسیاری دارد؛ سردرد حار و صفراوی را از بین می‌برد و در درمان فراموشی نقش بسزایی دارد.

خواص آب انار برای لثه‌ها و دندان‌ها

از منظر طب سنتی آب انار برای لثه‌ها مفید است؛ اگر آب انار ترش را با عسل حرارت دهند و به قوام آورند برای انواع زخم دهان و جهت محکم کردن دندان‌ها و جلوگیری از خونریزی لثه مفید است.

خواص انار برای چشم در طب سنتی

اگر عصاره انار و عسل در یـک ظـرف مسی طبخ شود تا داخل آن زنگار مس تولید شود و آن را به صـورت سرمه به چشم بکشند، برای خارش و خشـونت پلک‌ها و بیمـاری ضخیم شدن پلک‌ها و قرمزی آنها و ریختن مژه‌هـا مفید است و باعث بهبود بینایی می‌شود.

اثرات انار بر سیستم تنفسی از منظر طب سنتی

اگر انار تُرش باشد، ایجاد خشونت در حلق و حنجره و اعضاء داخل قفسه سـینه می‌کند چـون قـبض و تُرشـی ایـن خصوصیت را دارد اما اگر انار شیرین باشد، چون اندکی حـرارت دارد ایجـاد
لینت و نرمی در حلق و سینه می‌کند و چون همراه آن مقـداری قبض اسـت باعـث تقویـت سینه و سـایر اعضـای داخـل آن می‌شود. انار چه تُرش، چـه شـیرین باشـد، مـانع خلط خـونی می‌شود ولی انار تُرش برانگیزاننده سرفه اسـت.


خواص انار برای معده

انار ترش اشتهاآور است. انار مانع ایجاد بخار در معده می‌شود چون قبض دارد و سردکننـده است و حرارت معده را از بین می‌برد و معده‌های سـرد و سوداوی از انار چه ترش چه شیرین ضررمی‌بینند. افراد دچار بیماری‌های سوداوی بـا خـوردن انـار تـرش اخلاقشان بـدتر می‌شود.

خواص آب انار در طب سنتی

آب انار ترش و شیرین اگر فشرده شـده باشـد، معده را تقویت می‌کند و فضولات صفراوی را پـاک مـی‌کنـد. آب انـار بـه خـاطر تـرش بـودن توانایی نفوذ و ایجاد زخم را در دیـواره روده دارد بـه خصـوص زمانی که فرد مبتلا به قولنج و انسداد روده باشد.

خواص پوست انار در طب سنتی

ضماد پوست انار یا گل انار روی معده آن را تقویت کرده و مانع قی می‌شود.

سویق انار (دانه‌های انار خشک شده را پودر کرده و گاهی بومیدهند) برای کسانی که میل بـه خـوردن چیزهـای غیـر طبیعی دارند مفید است. اگر پوست انار یا گل انار روی فتق ضماد شود نفع جدی دارد. اگر پارچه‌ای با آب انار تـرش خـیس شـود و روی فتق گذاشته شود.

خوردن پخته پوست انار،کشنده کرم کـدو و کرمک است. اگر پوست انار در آب پخته شود، در حدی کـه لـه نشـود و ایـن آب نوشـیده شـود بـرای بـی‌اختیاری ادرار بسیار نافع است.

خُرد شده پوست انـار با پخته آن همراه با شربت مورد برای رفع اسهال بسیار سودمند است. شستن مقعد و نشستن درآب پخته پوست انار برای رفع بواسیر مفید است.

جهت بر طرف کردن اسـکار زخـم(جای زخم)، پوسـت انـار را خـرد کرده همراه عسل روی آثار زخم بگذاریـد و ایـن کار را بـه مدت طولانی ادامه دهید. عصاره غلـیظ پوسـت انـار بسیار اثر بخش‌تر از عصاره ریشه و یـا خـود دانه انار برای دیابت است.

خواص دانه انار در طب سنتی

دانـه انـار تـرش خشـک‌شـده، یبوست‌آور است. نشستن در آب خیسانده دانه انار خشک شده برای کاهش عفونت رحم موثر است. جهت التیام زخم‌ها، دانه انار خشک شده خـرد شـده
بو داده مفید است.

ادامه مطلب...

پس از مصوبه افزایش ظرفیت پزشکی ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور، وزارت بهداشت با ارائه آمارهای سازمان نظام پزشکی، کمبود پزشک را نادرست دانسته و با افزایش ظرفیت مخالفت کرده است؛ اما آیا این آمارها از صحت و دقت کافی برخوردار است؟

سازمان نظام پزشکی معتبرترین تشکل صنفی و نظارتی پزشکان است و همه پزشکان پس از دانش‌آموختگی برای ورود به بازار کار درخواست عضویت در این سازمان را می‌دهند، این سازمان نیز پس از دریافت مدارک تحصیلی پزشکان از دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور درخواست‌ها را بررسی کرده و پزشکان را به عضویت خود در می‌آورد. پزشکان در صورت عضویت در سازمان نظام پزشکی قادر به ارائه خدمات درمانی و عقد قرارداد با بیمه‌ها خواهند بود.

با توجه به عضویت اجباری تمام پزشکان عمومی و متخصص در سازمان نظام پزشکی، این سازمان در سامانه آماری خود اطلاعاتی از تعداد، توزیع و تخصص اعضای خود از بدو تاسیس این سازمان در سال 1348 را تاکنون منتشر کرده است. طبق اطلاعات موجود در این سامانه گروه پزشکی دارای 149 هزار عضو است که شامل مقاطع عمومی و تخصصی است. طبق این اطلاعات، سرانه پزشک کشور در حدود 17 به ازای هر 10 هزار نفر است.


با بررسی دقیق‌تر آمار منتشر شده در سایت این سازمان از گروه‌های پزشکی در مقطع تخصص و عمومی، تعداد پزشکان عمومی حدود 93 هزار نفر است که بر اساس این تعداد، سرانه پزشک عمومی به ازای هر 10 هزار نفر کمی بیش از عدد 11 می شود.

مجموع تعداد پزشکان متخصص در رشته‌های گوناگون نیز حدود 47 هزار نفر است و در نتیجه سرانه پزشک متخصص بر اساس این آمار به ازای هر 10 هزار نفر حدود عدد 6 است.


در هیچ بخشی از این سامانه هیچ گونه اطلاعاتی در مورد پزشکان فعال در سطح کشور وجود ندارد. بر اساس هرم سنی اعضای گروه پزشکی، تعداد پزشکانی که بالای 65 سال سن دارند به 16 هزار نفر می‌رسد که در سن بازنشستگی قرار دارند و از این تعداد حدود 6 هزار نفر بالای 80 سال سن دارند که بسیاری از آنها در عمل با توجه به کهولت سن یا فوت شده‌اند یا در حال طبابت نیستند.


همچنین آمار و اطلاعاتی از پزشکانی که از کشور خارج شده‌اند و دیگر ساکن ایران نیستند یا مشغول به سایر مشاغل شده‌اند و دیگر به طبابت نمی‌پردازند وجود ندارد.

با توجه به بررسی آمارهای سامانه نظام پزشکی در گروه پزشکی و نبود اطلاعات کافی در آمارها جهت اطلاع از پزشکان فعال در سطح کشور، این آمارها دقت کافی برای رسیدن به سرانه دقیق پزشک در کشور را ندارد و نمی‌توان به آنها استناد کرد. این در حالی است که متاسفانه مسئولان وزارت بهداشت همواره با استناد به همین آمار و عدم ارائه آمار دقیق از پزشکان فعال در سطح کشور کمبود پزشک را انکار می‌کنند.

با توجه به نبود آماری از پزشکان فعال در کشور سرانه واقعی پزشک در کشور در هاله‌ای از ابهام است و این مسئله امکان سیاست‌گذاری صحیح برای افزایش متناسب ظرفیت پزشکی را سلب می‌کند و متاسفانه منافع مردم در دسترسی کافی و عادلانه به پزشک مورد مخاطره جدی قرار گرفته است.

ادامه مطلب...

نایب رئیس انجمن علمی کاردرمانی ایران طی یادداشتی به ویژگی‌های برنامه‌های عین الهی برای تصدی وزارت بهداشت در حوزه توانبخشی و ارائه خدمات توانبخشی به جامعه علی الخصوص بزرگ‌ترین اقلیت جامعه یعنی افراد دارای معلولیت اشاره کرد.


محمد رضا اسدی، نایب رئیس انجمن علمی کاردرمانی ایران طی یادداشتی نوشت: با ارائه لیست وزرای کابینه دولت سیزدهم توسط ریاست محترم جمهوری رسماً بررسی صلاحیت‌های احراز این پست‌ها توسط نمایندگان محترم مجلس آغاز شد.

نکته مهم این بررسی‌ها در کنار سوابق و تجربیات مدیریتی و علمی و تعهد، برنامه‌های پیشنهادی این وزرا است. در این میان گزینه تصدی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی به دلیل اهمیت روز افزون بخش سلامت در بحران کرونا بیش از هر زمان دیگری مورد توجه قرار گرفته و برنامه پیشنهادی دکتر عین الهی بیشتر از برنامه‌های دیگر وزرا مورد بررسی و کنکاش فعالان این حوزه قرار  گرفته است.

برنامه‌های پیشنهادی عین الهی برای تصدی وزارت بهداشت را از زوایای مختلف می‌تواند مورد بررسی قرار داد، از جمله تحلیل جامع وضعیت موجود حوزه سلامت در تمام ابعاد، ارائه آمار دقیق مقایسه‌ای و تحلیلی و هدف گذرای مرحله‌ای و روش‌های عینی و عملیاتی دستیابی به آن و… از جمله موارد مثبت این برنامه است.

دقت و اهمیت به مهار کرونا و پشتیبانی‌های لازم هم از محورهای اصلی برنامه‌ها بوده و اقدامات پیشنهادی فرآیند محور در این خصوص هم حائز اهمیت است.

اما نکته بسیار ارزشمند و امید بخش در این برنامه از دید یک کارشناس مسائل توانبخشی، ایجاد ساختار نظام مند و هدف دار در زمینه ارائه خدمات توانبخشی به جامعه علی الخصوص بزرگ‌ترین اقلیت جامعه یعنی افراد دارای معلولیت و خانواده‌های آنان و تیم دلسوز و تلاشگر ارائه دهنده این خدمات ارزشمند است.

اهمیت این موضوع آنجا پررنگ تر می‌شود که طبق آمار سازمان جهانی سلامت 15 درصد افراد هر جامعه با نوع و شدتی از معلولیت زندگی می‌کنند و با احتساب حداقل اعضای خانواده ( 3 نفر) تا 45 درصد جامعه را تشکیل می‌دهند و قطع به یقین برای رفع مشکلات در این بخش، متحمل هزینه‌های بیشتری نسبت به سایر اقشار جامعه در بخش سلامت بوده و خواهند شد به گونه‌ای که طبق مستندات و گزارشات سالانه همان سازمان ارتباط مستقیم و معنا داری بین فقر و معلولیت در تمام جوامع بشری وجود داشته و غافل شدن دولت‌ها از نیازهای مضاعف این گروه در نظام سلامت می‌تواند تبعات بسیار جبران ناپذیر اجتماعی و اقتصادی در پی داشته باشد و ناعدالتی را در جوامع گسترش دهد.

از این رو این برنامه در بخش‌های مهمی از جمله عدم وجود جایگاه مشخص توانبخشی در نظام سلامت، تولیت چندگانه در نظام توانبخشی، نبود نظام جامع اطلاعات مورد نیاز ، نقص نظام آموزشی توانبخشی دانشگاهی، تأمین منابع مالی نامتوازن و  عدم پوشش بیمه‌ای توانبخشی، دسترس نابرابر و عدم عدالت در توزیع خدمات توانبخشی و ناشناخته بودن توانبخشی از موارد بسیار مهم در این برنامه است که راهکارهای مناسبی برای رفع مشکلات و عبور موفقیت آمیز از آن با هدف سهولت بیشتر در دسترس پذیری خدمات کیفی و کمی به افراد دارای معلولیت و سالمندان و حمایت همه جانبه از ارائه دهندگان این خدمات که رافع دغدغه‌های این افراد است.

از این رو می‌توان از برنامه پیشنهادی عین الهی، تغییر نگرشهای بسیار مثبت در زمینه عدالت محور بودن خدمات به قشر آسیب پذیر و پردغدغه در امتداد شعارهای عدالتخواهانه ریاست جمهور کشور را درک کرد و تحقق این هدف را در حوزه سلامت کشور در آینده نزدیک شاهد بود.

سایت پزشک,پزشک,پزشکی و سلامت,رژیم درمانی,تناسب اندام,رضا نورمحمدی,عطیه مومنی,دمنوش,سایت پزشکی,بهترین دکتر عمومی,بهترین متخصص,بهترین درمانگاه,بیمارستان

ادامه مطلب...


شاخص‌های متعددی از جمله میزان باروری عمومی، سرانه مصرف انرژی و سوخت، بر سرعت انتشار کرونا موثر است.


 محققان دانشگاه علوم پزشکی شیراز با انجام پژوهشی دریافتند که شاخص‌های متعددی از جمله میزان باروری عمومی، سرانه مصرف انرژی و سوخت، مطالعه، تورم و رشد اقتصادی می‌تواند بر سرعت انتشار کووید-۱۹مؤثر باشد.

کروناویروس‌ها، ویروس‌های دارای +RNA متعلق به خانواده Coronaviridae و دسته Nidovirales هستند که به طور گسترده در انسان و سایر پستانداران وجود دارند. بطوریکه Coronaviruses در موش‌ها، مرغ‌ها، بوقلمون‌ها، خوک‌ها، سگ‌ها، گربه‌ها، خرگوش‌ها، اسب‌ها، گاو‌ها و انسان‌ها شناسایی شده‌اند و می‌توانند باعث ایجاد انواع بیماری‌های شدید از جمله بیماری‌های دستگاه گوارش تا دستگاه تنفسی شوند.

در دسامبر سال ۲۰۱۹، تعدادی از موارد ذات‌الریه پنومونی ناشی از علت ناشناخته در شهر ووهان و هوبئی چین ظاهر شد و شواهد بالینی نشان داد که این موارد بسیار شبیه پنومونی ویروسی است.

مشخص شده  است که تعیین عوامل مؤثر بر سرعت انتشار کووید-۱۹ می‌تواند اطلاعات دقیق‌تری را با توجه به شاخص‌های موجود در ۳۰ کشور اول با شیوع بالا در اختیار سیاست‌گذاران قرار دهد تا نتایج این اطلاعات برای برنامه‌ریزی و مدیریت بهتر این بیماری مورد استفاده قرار گیرد.

شاخص‌های متعددی از جمله میزان باروری عمومی، سرانه مصرف انرژی و مصرف سوخت، سرانه مطالعه، تورم و رشد اقتصادی می‌تواند بر سرعت انتشار کووید-۱۹ اثر داشته باشد.

سایت پزشک,پزشک,پزشکی و سلامت,رژیم درمانی,تناسب اندام,رضا نورمحمدی,عطیه مومنی,دمنوش,سایت پزشکی,بهترین دکتر عمومی,بهترین متخصص,بهترین درمانگاه,بیمارستان

ادامه مطلب...

دانشمندان ایرانی، فناوری تولید بیش از ۵۰ نوع رادیو دارو را بومی‌سازی کردند که دانش ساخت این رادیو داروها که در تشخیص و درمان سرطان‌ها کاربرد دارد، فقط در اختیار ۵ کشور جهان است.

شرکت دانش‌بنیان "پارس‌ایزوتوپ" که وظیفه تولید رادیوداروها را در کشور به عهده گرفته است، به دلیل احیای جریان حیات در میان بیماران سرطانی، از سوی آمریکا تحریم شده است تا سناریوی وابستگی به خارج برای تامین این نوع داروها، همچنان ادامه داشته باشد اما دستاورد دانشمندان ایرانی، خط بطلانی بر این سناریو شده است.

یک کارشناس پزشکی‌ هسته‌ای در این شرکت دانش‌بنیان گفت: هیچ دارویی وجود ندارد که در دنیا به‌روز تولید شده باشد و این شرکت دانش‌بنیان توانایی تولید آن را نداشته باشد، ما بیش از 50 نوع رادیوداروی تشخیصی و درمانی را تولید می‌کنیم که بخشی از آنها در قالب ژنراتورها طبقه‌بندی می‌شود که این ژنراتورها، مولدهای تولید رادیودارو هستند و در دنیا فقط 4 یا 5 کشور هستند که توانایی تولید و صادرات آن را در اختیار دارند.

بعد از انقلاب اسلامی با توسعه فعالیت‌های سازمان انرژی اتمی و بومی‌سازی زیرساخت‌ها، امکان غنی‌سازی 20 درصد اورانیوم با تلاش متخصصان داخلی فراهم شده است، دستاوردی که میراث ماندگار شهید شهریاری است و امکان فعال شدن راکتور تحقیقاتی تهران را فراهم کرده است و با تامین سوخت این راکتور در دهه 80 ، اولین رادیوداروهای تشخیصی ایرانی برای بیماران تولید شد.

عزم جهادی جوانان انقلابی در سال‌های متمادی، باعث شد تا در سال 1391 تنها شرکت دانش‌بنیان تولیدکننده رادیوداروهای تشخیصی و درمانی در ایران و منطقه غرب آسیا تاسیس شود که التیامی بر دردهای بیماران سرطانی است؛ امروز نیاز به استفاده از پزشکی هسته‌ای برای درمان بیماران سرطانی، بر کسی پوشیده نیست، دانشی که بعد از انقلاب با ترویج روحیه خودباوری به دست دانشمندان داخلی بومی شد و با استانداردهای به‌روز جهان در دسترس بیماران داخلی قرار گفته است.

در ایران از ابتدای تشخیص تا انتهای درمان، رادیوداروی مناسب وجود دارد که این چرخه‌ای کاربردی است که در صنعت هسته‌ای با متخصصان داخلی به خودکفایی رسیده است و در چهل و دومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، اقتدار و بالندگی را برای ایران و ایرانی به ارمغان آورده است.

سایت پزشک,پزشک,پزشکی و سلامت,رژیم درمانی,تناسب اندام,رضا نورمحمدی,عطیه مومنی,دمنوش,سایت پزشکی,بهترین دکتر عمومی,بهترین متخصص,بهترین درمانگاه,بیمارستان

ادامه مطلب...

رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، در دو نامه جداگانه به وزیر بهداشت، دو درخواست را مطرح کرد.

محمدرضا ظفرقندی رئیس کل سازمان نظام پزشکی در نامه ای خطاب به سعید نمکی وزیر بهداشت ضمن اشاره به مصوبه شورای عالی بیمه مبنی بر افزایش گلوبال تعرفه خدمات تشخیصی و درمانی، گفت: یقیناً واقعیت افزایش هزینه های مراکز درمانی و رشد تورم از ابتدای سال جاری مدنظر و توجه جنابعالی بوده و اشراف دارید که ادامه روند درمانی در شرایط موجود با مشکلات فراوان و جدی مواجه است.

در متن نامه ظفرقندی آمده است: همانطور که استحضار دارید بیش از یک ماه از مصوبه شورای عالی بیمه مورخ ۹۹/۸/۱۱ در مورد افزایش گلوبال تعرفه خدمات تشخیصی و درمانی که عنایت ویژه و نظر مثبت جنابعالی را همراه داشت می‌گذرد.

یقیناً واقعیت افزایش هزینه‌های مراکز درمانی و رشد تورم از ابتدای سال جاری مدنظر و توجه جنابعالی بوده و اشراف دارید که ادامه روند درمانی در شرایط موجود با مشکلات فراوان و جدی مواجه است، لذا کادر خدوم و فداکار پزشکی کشور مؤکداً انتظار دارند این مصوبه در اسرع وقت در دولت محترم مطرح و اقدام لازم را مبذول فرمایند.

درخواست طرح مصوبه شورای عالی بیمه در هیات دولت

رئیس کل سازمان نظام پزشکی در نامه ای دیگر به وزیر بهداشتٰ، خواستار طرح مصوبه شورای عالی بیمه در هیئت دولت و اجرایی شدن آن در اسرع وقت گردید.

در متن نامه ظفرقندی به نمکی، آمده است: همان‌طور که استحضار دارید بیش از یک ماه از مصوبه شورای عالی بیمه مورخ ۹۹/۰۸/۱۱ در مورد افزایش گلوبال تعرفه خدمات تشخیصی و درمانی که عنایت ویژه و نظر مثبت جنابعالی را همراه داشت می‌گذرد.

یقیناً واقعیت افزایش هزینه‌های مراکز درمانی و رشد تورم از ابتدای سال جاری مدنظر و توجه جناب عالی بوده و اشراف دارید که ادامه روند درمانی در شرایط موجود با مشکلات فراوان و جدی مواجه است لذا کادر خدوم و فداکار پزشکی کشور موکدا انتظار دارند این مصوبه در اسرع وقت در دولت مطرح و اقدام لازم را مبذول فرمایند.

سایت پزشک,پزشک,پزشکی و سلامت,رژیم درمانی,تناسب اندام,رضا نورمحمدی,عطیه مومنی,دمنوش,سایت پزشکی,بهترین دکتر عمومی,بهترین متخصص,بهترین درمانگاه,بیمارستان

ادامه مطلب...

ترس از ابتلا به کرونا به خصوص با تشدید سرعت انتقال بیماری، باعث شده تا تقاضا برای انجام تست های تشخیصی افزایش یابد. اما، نکته مهم در این بین، زمان انجام و نوع تست است که باید آگاه باشیم.
قابل اعتمادترین تستی که در حال حاضر برای تشخیص کرونا مورد استفاده قرار می گیرد، تست PCR است که نتیجه مثبت آن به معنی وجود ویروس است، اما نتیجه منفی آن ممکن است ۴۰ درصد خطا داشته باشد.

به یاد داشته باشید اگر با فرد مبتلا به کرونا تماس داشتید، فردای آن روز اقدام به تست نکنید، زیرا خطای تست روز اول بسیار زیاد است، بنابر این باید به مدت یک هفته صبر کرده و بعد نسبت به انجام تست اقدام کنید، اما در این مدت باید ارتباط خود با دیگران را به حداقل برسانید.

اگر نسبت به ابتلای خود مشکوک هستید، اما علائم شدید ندارید و جز گروه های پر خطر محسوب نمی شوید، لازم نیست نسبت  به انجام تست اقدام کنید، بلکه در خانه بمانید و استراحت کنید.

منظور از گروه های پر خطر سالمندان، افراد دارای بیماری زمینه‌ای، خانم‌های باردار، افرادی که با سالمندان، بیماران زمینه‌ای و خانم‌های باردار ارتباط مستقیم دارند و افرادی است که  در خوابگاه ها و پادگان هاحضور دارند.

همچنین به یاد داشته باشید برای بیرون آمدن از قرنطینه تست مجدد لازم نیست، کافی است طبق دستورالعمل ها رفتار کنید.

یعنی اگر خفیف به بیماری مبتلا شدید، ده روز بعد از شروع علامت، به شرطی که تمام علامت‌ها (به جز حس بویایی و چشایی) بدون دارو از بین رفته باشدو اگر در بیمارستان بستری شدید، دو هفته پس از ترخیص از بیمارستان می توانید از قرنطینه خارج شوید.

نام تست سرولوژی و یا آنتی بادی نیز این روزها زیاد به گوش می خورد، این تست برای مطالعات جمعیتی مناسب است و تنها مشخص می کند که کسی قبلا کرونا گرفته یا خیر و آنتی بادی در بدن فرد موجود هست یا نه.

این تست تا ۳۰ درصد نیز احتمال خطا دارد و اگر شک دارید که در حال حاضر مبتلا به کرونا هستید یا خیر، این تست به کارتان نمی آید.

سی‌تی اسکن ریه نیز برای تشخیص اولیه کرونا و بدون تجویز پزشک خطرناک است و ممکن است تا ۴۵ درصد نیز خطا داشته باشد. این تست، فقط وقتی احتمال درگیری زیاد ریه است، باید انجام شود.

سایت پزشک,پزشک,پزشکی و سلامت,رژیم درمانی,تناسب اندام,رضا نورمحمدی,عطیه مومنی,دمنوش,سایت پزشکی,بهترین دکتر عمومی,بهترین متخصص,بهترین درمانگاه,بیمارستان

ادامه مطلب...

اصرار مسئولان وزارت آموزش و پرورش بر حضور دانش آموزان در اولین روز بازگشایی مدارس، با واکنش های مختلفی همراه شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، در حالی که از مدت‌ها قبل مسئولان وزارت بهداشت و فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، نسبت به وضعیت کرونا در فصل پاییز ابراز نگرانی کرده و اصرار بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی در سطح جامعه دارند، اما حالا مسئولان وزارت آموزش و پرورش، بر حضور دانش آموزان در اولین شنبه سال تحصیلی جدید، اصرار دارند.

وزیر آموزش و پرورش، در آخرین اظهار نظر خود، گفته است که حضور دانش آموزان در مدارس با هماهنگی وزارت بهداشت بوده است!!

این در حالی است که مقامات ارشد وزارت بهداشت، از چند روز قبل و به دنبال انجام مسافرت‌های تعطیلات پشت سر گذاشته، عنوان داشته‌اند که ترکش‌های این سفرها ظرف روزهای آتی خودنمایی خواهد کرد.

یعنی اینکه باید این روزها، بیشتر از ایام گذشته نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی و ترددهای غیر ضروری در سطح جامعه، حساس باشیم.

در اولین واکنش به بازگشایی مدارس با حضور دانش آموزان، عباس آقازاده رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی، در نامه‌ای سرگشاده به ستاد ملی مبارزه با کرونا، درخواست کرد از جان میلیون‌ها دانش آموز دفاع کند.

وی در این نامه عنوان داشته است که «دستور» جناب وزیر، با شرایط حاکم بر همه گیری ویروس کرونا و وضعیت «قرمز» بسیاری از مناطق کشور، همخوانی ندارد. به خطر انداختن جان میلیون‌ها دانش آموز و آموزگار و خانواده‌های ایشان، و دخالت در کارشناسی تخصصی نحوه مقابله و مبارزه با بیماری از سوی مسؤلین غیرمرتبط با امور بهداشتی، می‌تواند در کمترین فاصله زمانی به یک فاجعه انسانی تبدیل شود.

اصرار مسئولان وزارت آموزش و پرورش برای حضور دانش آموزان در مدارس، قدری تعجب آور است. زیرا، در سال‌های گذشته نیز که همه چیز عادی بود، اغلب مدارس با مشکلاتی برای شروع سال تحصیلی مواجه بودند و بعضاً شاهد بودیم که برخی کلاس‌های درس هنوز معلم ندارند و…، اما اینکه در شرایط کرونایی چرا اصرار بر حضور دانش آموزان در مدارس است، سوالی است که مسئولان وزارت آموزش و پرورش باید پاسخ بدهند.

سعید نمکی وزیر بهداشت، به عنوان متولی سلامت جامعه، در واکنش به بازگشایی مدارس و حضور دانش آموزان در کلاس‌های درس، عنوان داشته است که هر جا ببینیم سلامت بچه‌ها تهدید می‌شود، ورود خواهیم کرد.

همچنین، علی رضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، وضعیت پایتخت را با توجه به حجم سفرها و جمعیت شناور آن، نگران کننده عنوان داشته است.

وی افزود: بالغ بر ۱۴ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در استان تهران سکونت دارند. از طرفی پدیده سکونت‌های غیر رسمی در استان بسیار شایع است، به طوری که ۱۲ تا ۱۳ درصد شهروندان در سکونتگاه‌های غیر رسمی زندگی می‌کنند، این افراد وضعیت بهداشتی ضعیفی دارند و کنترل بیماری در این مناطق به مراتب سخت‌تر است.

فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، گفت: روزانه ۸۵۰ هزار نفر از مترو و ۸۰۰ هزار نفر از اتوبوس استفاده می‌کنند و حدود ۷۵ هزار تاکسی تحت پوشش اتحادیه تاکسیرانی مشغول به خدمت رسانی هستند. یکی از دلایلی که نگرانی بازگشایی مدارس را دوچندان می‌کند، افزایش استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی است.

در همین حال، خانواده‌های زیادی حاضر نیستند فرزندان خود را به مدرسه بفرستند و اصرار دارند که سال تحصیلی جدید غیر حضوری باشد. این در حالی است که همگان خوب می‌دانیم کنترل وضعیت بهداشتی در مدارس دولتی، تقریباً صفر است. زیرا، حجم زیاد دانش آموز و شلوغی کلاس‌ها، این اجازه را به مسئولان مدرسه نمی‌دهد که توان کنترل بچه‌ها را داشته باشند. مدارسی که در تأمین هزینه‌های خود مانده اند، چگونه می‌توانند نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی و تهیه ماسک و محلول‌های ضد عفونی و…، اقدام کنند.

در همین حال، با موج دوم کرونا، به یکباره میزان ابتلای کودکان به این بیماری افزایش یافت و تمامی ذهنیت‌های قبلی از اینکه بچه‌ها کرونا نمی‌گیرند، رنگ باخت. حالا، بچه‌ها نیز به عنوان عامل انتقال بیماری و ناقل ویروس شناخته می‌شوند.

‌امیدواریم بازگشایی مدارس با حضور دانش آموزان، با پشیمانی همراه نشود. شنبه دلهره آور «کرونا» از راه رسید و باید بیش از پیش مراقب بچه‌ها باشیم.

سایت پزشک,پزشک,پزشکی و سلامت,رژیم درمانی,تناسب اندام,رضا نورمحمدی,عطیه مومنی,دمنوش,سایت پزشکی,بهترین دکتر عمومی,بهترین متخصص,بهترین درمانگاه,بیمارستان

ادامه مطلب...
یلدای امسال در حالی فرا رسیده است که افزایش قیمت خوراکی‌ها نسبت به سال گذشته، توان خانوارها برای تهیه ملزومات این شب را به‌ شدت کاهش داده است.


اگرچه نرخ رشد تورم انواع میوه و تره‌بار، شیرینی، آجیل و خشکبار نسبت به سال گذشته کاهش نشان داده، اما با این حال، مشاهده قیمت‌ها در بازار، نگرانی‌های سرپرستان خانوار برای چگونگی تهیه این اقلام را افزایش داده است. «آرمان‌ملی» هزینه یک مهمانی ۱۰ نفره شب یلدا را با احتساب میانگین قیمت‌ها و متوسط اقلام مورد نیاز این شب، ۲۵۰ هزار تومان برآورد کرده است.

اگرچه این رقم در مقایسه با هزینه تمام‌شده مهمانی‌ها و مجالس در اوضاع کنونی فاصله چشمگیری داشته و می‌تواند امیدوارکننده تلقی شود اما باتوجه به اینکه اقتصاددانان نیمی از جامعه ایرانی را زیر خط فقر توصیف می‌کنند، هزینه کردن ۲۵۰ هزار تومان برای یک دقیقه بیشتر، می‌تواند برای بخش بزرگی از جمعیت ایران، یک خسارت قلمداد شود.طولانی‌ترین شب سال از دیرباز به‌عنوان شبی به یادماندنی برای اعضای خانواده تلقی می‌شد که می‌توانست یکی از خاطره‌انگیزترین دورهمی‌های تمام سال را رقم بزند.

یلدا با سنت‌های زیبا و متنوعش گاه از عید نوروز نیز جذاب‌تر می‌نمود. با این حال در سال‌های اخیر، با توجه به تغییر آرام‌آرام فرهنگ و گرایش برخی اقشار و افراد به برگزاری شکوهمند آیین‌ها و مجالس برای ثبت و انتشار تصاویر آنها در فضای مجازی، به نظر می‌رسد سنت‌های این شب نیز مانند بسیاری از آداب و سنن کهن ایران به دست فراموشی سپرده شده یا مورد تحریف قرار گرفته است.

اگرچه بررسی ابعاد فرهنگی شب یلدا، هدف این گزارش نیست اما به دلیل آنکه تغییرات اجتماعی این سال‌ها نیازهای خانوارها را تغییر و به نحوی چشمگیر، هزینه‌ها را افزایش داده است، مورد توجه قرار دارد. در سال‌های اخیر سرو چند نوع غذای خوشرنگ و لعاب و البته گران‌قیمت، جای غذاهای ساده‌تری مانند انواع آبگوشت و آش‌های زمستانه را گرفته است. گندمک و شاهدانه و برگه آلو و انجیر خشک هم جای خود را به پسته‌های خندان و انواع و اقسام بادام و فندق داده‌اند.

میو‌ه‌های یلدا نیز که به انار و هندوانه محدود می‌شد حالا رقبایی همچون آناناس و موز و میوه‌های فرنگی پیدا کرده‌اند. طولانی‌ترین شب سال که با یک قاچ لبو، گرم و دلپذیر می‌شد حالا با انواع و اقسام ژله‌ها و کارامل‌ها به فراموشی سپرده شده است.

یلدا بهانه‌ای شده برای چشم و هم‌چشمی‌های فامیل و به‌ رخ کشیدن هنر سفره‌آرایی! آن هم با مخارج غیرقابل باور در دورانی که همگان از فشارهای اقتصادی و تورم بالای 40 درصدی شکایت دارند! صدا و سیما نیز اگرچه به‌ویژه امسال با ریزش چشمگیر مخاطب روبرو بوده اما با جلوه‌گری در این سال‌ها، ایده‌های خوب و بی‌پایانی به اسراف‌کنندگان و تجمل‌گرایان داده است! امری که از چند روز گذشته مکررا توسط فعالان فرهنگی و مذهبی به تلویزیون گوشزد شده است.

با توجه به اوصاف گفته شده، در صورتی که بخواهید یک دقیقه زمان اضافه امشب را با معیارهای فضای مجازی و انواع و اقسام تصاویر اینستاگرامی به سر ببرید هزینه شما سر به فلک می‌کشد.

از آنجا که امشب اقوام و آشنایان دور هم جمع می‌شوند و تعداد نفرات افزایش می‌یابد، باید برای خرید مواد اولیه غذاهای رنگارنگ، ظرف‌های پر از آجیل، انواع میوه‌ها، شیرینی‌ها، کیک‌های تزئین‌شده با نشان یلدا، دسرهای پیش و پس از غذا و ... درخواست وام می‌دادید! شاید این جملات شوخی به نظر برسند اما حتما شما هم در اطراف خود چنین مراسمی را دیده‌اید یا اخبار آن به گوش شما رسیده است.

این در حالی‌ست که می‌توان این رسم دیرینه را با حفظ آداب اصلی و کهن آن، با هزینه هایی بسیار کمتر برگزار کرد و از آن خاطره ساخت. تخمین هزینه‌های ساده‌ترین مهمانیرئیس اتحادیه خشکبار، قیمت حداقل هر کیلوگرم آجیل شب یلدا را ۷۰ هزار تومان و حداکثر قیمت آن را ۱۰۰ هزار تومان اعلام کرده است. از سوی دیگر اتحادیه قنادان نیز نرخ هر کیلوگرم شیرینی تر را ۳۵ هزار تومان، شیرینی زبان ۲۸ هزار تومان، شیرینی دانمارکی ۲۸ هزار تومان، شیرینی پاپیون ۲۸ هزار تومان و کیک یزدی را ۲۱ هزار تومان تعیین کرده است.

اتحادیه میوه و سبزی تهران نیز هر کیلو انار را بسته به نوع و کیفیت آن از پنج هزار تا 11 هزار تومان، هر کیلو کدو حلوایی را 1500 تا سه هزار تومان، هندوانه انباری را 1500 تا 2500 تومان و هندوانه نوی میناب را 2500 تا چهار هزار تومان قیمت‌گذاری کرده است.

قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی نیز بسته به نوع آن از 45 هزار تومان تا 100 هزار تومان در میادین میوه و تره‌بار به فروش می‌رسد. در این صورت می‌توان تخمین زد که یه جمع 10 نفره برای بزرگداشت شب یلدا با هزینه‌های متوسط و معمولی، بابت خرید یک کیلوگرم آجیل با کیفیت معمولی (70 هزار تومان)، یک کیلوگرم شیرینی دانمارکی (28 هزار تومان)، دو کیلوگرم انار با کیفیت متوسط( 16 هزار تومان)، یک عدد کدوحلوایی دو کیلویی با کیفیت معمولی (سه هزار تومان) و هندوانه چهار کیلویی با کیفیت متوسط (10 هزار تومان) باید 127 هزار تومان هزینه پرداخت کند.

در همین حال با احتساب یک شام سنتی دسته جمعی مانند آبگوشت با گوشت کیفیت متوسط ( 70 هزار تومان)، هزینه‌های اصلی این شب به 197 هزار تومان می‌رسد. با این حال باید هزینه برخی مواد اولیه پخت غذا، نان، چای و قند را نیز بر آن افزود تا به صورت گردشده، این رقم به 250 هزار تومان برسد.

در این صورت با توجه به شرایط اقتصادی سخت جامعه شما توانسته‌اید با 250 هزار تومان، یک مهمانی 10 نفره را به ساده‌ترین شکل ممکن برگزار کنید. ممکن است احساس کنید به یک پیروزی دست یافته‌اید اما اهزینه 250 هزار تومانی در حالی‌ست که حقوق بخش بزرگی از جامعه کف قانونی وزارت کار یعنی یک میلیون و 500 هزار تومان است.

این بدان معناست که یک خانوار کارگری باید برای یک شب از سال، یک ششم از حقوق خود را پرداخت کرده و باقی ماه را با پنج قسمت باقیمانده بگذراند. در این صورت است که این هزینه‌کرد دیگر یک موفقیت تلقی نمی‌شود! همکاری در خرید شب یلداآخرین نرخ تورمی که از سوی مرکز آمار ایران ارائه شده است، رقم 41 درصد را نشان می‌دهد.

این تورم البته گریبان اغلب خانوارهای متوسط رو به پایین را به شدت فشار می‌دهد. اما با این حال، ایرانیان در هیچ زمانی از پاسداشت سنن خود غافل نشده‌اند و راهی برای کاهش فشارها یافته‌اند. شب یلدا نیز می‌تواند به‌عنوان عرصه‌ای برای بروز این ابتکار عمل باشد.

در صورتی که خانوارها هر کدام هزینه بخشی از این شب را بر عهده گرفته و تقسیم وظایف و هزینه کنند، خواهند توانست علاوه بر صله رحم و پاسداشت فرهنگ شب چله، فشار بار هزینه‌ها را از دوش یک خانوار بردارند و یلدا را به خاطره بدل کنند. برخی خانوارها به صورت نوبتی، هر سال را در خانه یکی از اقوام سپری می‌کنند و هر خانواده شرکت‌کننده در این جشن، خرید یک قلم کالا یا یک نوع از آن را بر عهده می‌گیرد تا میزبان نیز تحت فشار اقتصادی قرار نگیرد.


شب یلدا,سایت پزشک,پزشک,پزشکی و سلامت,رژیم درمانی,تناسب اندام,رضا نورمحمدی,عطیه مومنی,دمنوش,سایت پزشکی,بهترین دکتر عمومی,بهترین متخصص,بهترین درمانگاه,بیمارستان

ادامه مطلب...
این روزها کلاف آلودگی هوای تهران بیش‌تر از همیشه در هم تنیده شده و به‌نظر می‌رسد که برخی به‌جای پیدا کردن راهکار بیشتر به‌دنبال یافتن مقصر هستند و هر روز توپ این ماجرا در زمین یک سازمان انداخته می‌شود.

اکنون متهم ردیف اول آلودگی هوای تهران بنزین توزیعی در کشور است و این در حالی است که مسوولان نفتی پر و پاقرص پشت کیفیت بنزین ایستاده‌اند تا جایی که روز گذشته نیز دو اطلاعیه در این باره از سوی شرکت پالایش و پخش فراورده‌های نفتی منتشر شد.


در اطلاعیه‌های مذکور تاکید شده بود که "علیرغم توضیحات مکرر ماه‌های اخیر پیرامون کیفیت بنزین تولیدی و توزیعی در کشور به ویژه در کلان‌شهرها اخیرا و به دنبال آلودگی روزهای گذشته مجددا ابهاماتی ایجاد شده و حتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی موضوعاتی مطرح کرده‌اند.


طبق گزارش منتشره توسط شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، منشأ بیش از ۸۰ درصد از آلودگی وسائل نقلیه شهر تهران مربوط به کامیون‌ها، اتوبوس‌ها و مینی‌بوس‌ها گزارش شده که از قضا سوخت مصرفی هیچکدام از آنها بنزین نیست؛ لذا مرتبط دانستن آلودگی هوا با بنزین بطور کامل رد می‌شود.
از سوی دیگر طبق گزارشات روزانه سایت شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، حتی در آلوده‌ترین روزهای هفته گذشته، شاخص آلایندگی SOx که بخشی از آن می‌تواند ناشی از گوگرد موجود در بنزین باشد، در حدود ۱۵ بوده که بسیار پایین‌تر از حد مجاز آن یعنی ۵۰ بوده است. این امر نشان دهنده کیفیت بالای سوخت توزیعی اعم از بنزین و گازوئیل در کلانشهر تهران است.


علاوه بر توزیع روزانه بنزین با کیفیت و با میزان گوگرد زیر ۵۰ پی پی ام مطابق استاندارد یورو ۴ در حال حاضر نفت گاز یورو ۴ در هشت کلانشهر کشور و کل استان تهران و ٣٢٠ جایگاه در جاده‌های اصلی مواصلاتی کشور توزیع می‌شود.
بخش عمده‌ای از آلودگی هوای تهران و اکثر کلان‌شهرها مربوط به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون است. یکی از مهمترین عناصر تشکیل دهنده ذرات معلق هوا، کربن است. به واقع بخش کربن دار ذرات معلق به عنوان یکی از زیان بارترین ترکیبات موجود در ذرات معلق از نظر تاثیر بر سلامتی به شمار می‌رود. این بخش به طور کلی به دو قسمت کربن آلی (OC) و کربن معدنی (EC) تقسیم‌بندی می‌شود.
کربن آلی شامل عناصری همچون هیدروکربن‌ها حلقوی (PAHs)، آلکان‌ها و اسیدهای آلی می‌شود و منبع آن‌ها وسایل نقلیه، احتراق سوخت‌های فسیلی، احتراق چوب، تجزیه گیاهان و واکنشهای فوتوشیمیایی است. با توجه به مشخص بودن میزان آروماتیک و بنزن و اولفین‌های موجود در بنزین طبق استاندارد آلاینده کربن آلی بخش کوچکی از ذرات معلق را تشکیل خواهد داد.
اما کربن معدنی که به دوده اطلاق می شود و مهمترین منبع آن احتراق ناقص سوخت های فسیلی وسایل نقلیه بنزینی و دیزلی است بخش بزرگی از ذرات معلق موجود را تشکیل می‌دهد.
طی هفته‌های گذشته، سازمان ملی استاندارد و سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان دستگاه‌های متولی کنترل و نظارت بر استاندارد سوخت، به دفعات بنزین توزیعی در کشور را مطابق استاندارد دانسته‌اند.
بازرسان و ناظرین سازمان‌های ملی استاندارد و محیط زیست به‌طور مستمر و روزانه به نمونه‌برداری و آزمایش سوخت توزیعی در کشور اقدام کرده و در صورت خارج بودن کیفیت سوخت از استانداردهای تعیین شده سریعا مراتب را به مراجع قانونی گزارش می‌کنند. علاوه بر این بازرسان شرکت ملی پخش نیز پیش از توزیع سوخت بارها اقدام به انجام آزمایشات مختلف کرده و در صورت مغایرت هریک از پارامترهای زیست محیطی سوخت با استانداردهای تعیین شده از توزیع آن جلوگیری می‌کند".
در عین حال این شرکت در اطلاعیه دیگر که شب گذشته منتشر کرد، جزئیات تولید ۹۱ میلیون لیتر بنزین عاری از گوگرد را در هفت پالایشگاه کشور تشریح و اعلام کرد: " هم اکنون ۹۱ میلیون لیتر از ۱۱۲ میلیون لیتر ظرفیت بنزین تولیدی کشور که در پالایشگاه‌های ستاره خلیج فارس (۴۵ میلیون لیتر)، امام خمینی شازند (۱۶ میلیون لیتر)، اصفهان (۱۲ میلیون لیتر)، بندرعباس (۶ میلیون لیتر)، تبریز (۳ میلیون لیتر)، تهران (۶ میلیون لیتر) و لاوان (۳ میلیون لیتر) تولید می‌شود عاری از گوگرد است. همچنین ۷۹ میلیون لیتر از کل بنزین تولیدی، به لحاظ تمام مولفه‌های زیست محیطی شامل گوگرد، بنزن، آروماتیک و الفین، دارای استاندارد یورو ۴ است.


در مورد نفت‌گاز نیز علاوه بر هشت کلانشهر در ۳۲۰ جایگاه منتخب مواصلاتی کشور نفت‌گاز یورو با گوگرد زیر ۵۰ پی‌پی‌ام توزیع می‌شود که این تعداد جایگاه دو برابر تعهد قانونی وزارت نفت برای توزیع نفت‌گاز یورو است.
در نتیجه این اقدامات وزارت نفت، شاخص AQI برای آلاینده SOx (ناشی از گوگرد موجود در سوخت) که حد مجاز آن برای هوای پاک ۵۰ در نظر گرفته شده است، هیچگاه حتی در آلوده‌ترین روزهای تهران به بیش از ۱۵ نمی‌رسد که نشان دهنده عملکرد مؤثر این وزارت‌خانه در تولید و توزیع سوخت پاک است."


هر موتورسیکلت غیر استاندارد به اندازه ۷ خودرو آلودگی ایجاد می‌کند
به تازگی نیز بیژن زنگنه - وزیر نفت - در پاسخ به این‌که چه میزان از آلودگی هوای تهران به کیفیت بنزین باز می‌گردد گفت که محیط زیست قبلاً اعلام کرده است که تاثیر کیفیت بنزین بر آلودگی هوا بسیار ناچیز است. از طرفی نوع بنزین نیز مسئله نیست بلکه موتور سیکلت‌های غیر استانداردی است که آلودگی ایجاد می‌کنند و آن طور که گفته می‌شود هر موتورسیکلت غیر استاندارد به اندازه ۷ خودرو آلودگی ایجاد می‌کند و تعدادی زیادی موتورسیکلت داریم که استاندارد نیستند. همچنین در شهرهای بزرگ بنزین و گازوئیل یورو توزیع می‌شود اما فعلا این مشکل نیست.


سوخت خوب با احتراق بد، آلایندگی ایجاد می‌کند
البته این صحبت‌ها در حالی مطرح شده که علیرضا صادق‌آبادی - مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی - اعلام کرده است آلودگی هوا به هیچ وجه ناشی از سوخت نیست و ما با استانداردهای بین‌المللی می‌توانیم این موضوع را اثبات کنیم.
وی مشکل اصلی در بحث آلودگی را نشناختن راه‌های درمان آن عنوان کرد و گفت: تا زمانی که درد را درست تشخیص ندهیم، نمی‌توانیم مشکل را حل کنیم و در بحث کیفیت سوخت نیز این یک واقعیت است که سوخت خوب با احتراق بد، آلایندگی ایجاد می کند.
او با تاکید بر این‌که بنزین توزیعی در کشور به‌طور دائم پیش و پس از توزیع توسط وزارت نفت، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، ‌سازمان ملی استاندارد و سازمان‌های بازرسی مورد نظارت قرار می‌گیرد، گفت: اگر گوگرد بنزین تولیدی در کشور تا این حد بالاست، پس واحدهای گوگردزدایی در پالایشگاه‌ها با این حجم از سرمایه‌گذاری و تاسیسات چه می‌کنند؟


خودروسازان به‌جای لابی، قانون هوای پاک را اجرا کنند
در این بین خودروسازان نیز زیر ذره‌بین قرار گرفته‌اند تا جایی که عباس شاهسونی - رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت - بر لزوم اجرای قانون هوای پاک به‌ویژه از سوی خودروسازان تاکید کرده و واعلام کرده است که مهم‌ترین منابع آلاینده تهران کامیون‌ها و موتورسیکلت‌ها و وسایل نقلیه شخصی هستند.


وی با اشاره به راهکارهایی که در بلندمدت برای کاهش آلودگی هوای تهران باید مورد توجه قرار گیرد، اظهار کرد: باید قانون هوای پاک و آیین‌نامه‌های آن که مصوب شده‌اند، اجرایی شود که اجرای درست آن‌ها می‌تواند وضعیت آلودگی هوا را بهبود بخشد. در عین حال خودروسازها باید کیفیت خوردروها را از نظر مکانیزم حذف آلاینده‌ها بهبود دهند. موتورسیکلت‌سازها نیز به جای این‌که هر روز به دنبال لابی باشند و بخواهند قانون هوای پاک را دور بزنند، اگر قانون را اجرا کنند، این مشکل نیز حل می‌شود. متاسفانه هم خودروسازها و هم موتورسیکلت‌سازها دائما به دنبال دور زدن قانون هوای پاک هستند.


وی تاکید کرد: اگر ماده هشت قانون هوای پاک مبنی بر این‌که هرگونه تردد خودروهای فرسوده، خرید و فروش و بیمه کردن خوردروهای فرسوده ممنوع است، اجرایی شود، بحث نصب فیلتر دوده بر روی کامیون‌ها و وسایل نقلیه جدی گرفته شود و شاهد بهبود کیفیت سوخت باشیم، این معضل نیز حل می‌شود.
مهم‌ترین منابع آلاینده تهران به تاکید شاهسونی، کامیون‌ها و موتورسیکلت‌ها و وسایل نقلیه شخصی هستند که اقدامات مربوط به آن‌ها به وزارت صمت بازمی‌گردد. ماده 10 قانون هوای پاک می‌گوید، وزارت نیرو سالانه باید ۳۰ درصد برق کشور را از انرژی پاک و تجدیدپذیر ایجاد کند، باید مشخص شود که این قانون که در سال ۹۶ ابلاغ شده تاکنون چقدر اجرایی شده است. بنابراین باید به اجرای این قوانین رو بیاوریم.


انتقاد از نقش مافیای خودروسازی در آلودگی هوا
اما عیسی کلانتری - رئیس سازمان حفاظت محیط زیست - نیز با اشاره به آلودگی تهران گفت: مافیای خودروسازی آنقدر توان مالی دارند که تصمیم‌گیران را خریداری کنند، پس قطعا با چنین شرایط جوی و ایستایی هوا مواجه می‌شویم. زمانی که از ایران خودرو چهار خودرو به سازمان حفاظت محیط زیست هدیه می‌کنند، به معنی این است که هوای آلوده داشته باشیم و میلیون‌ها نفر آن را استشمام کنند.


تحریم و بنزین یورو۴، مانع تولید خودروی یورو ۵
با این وجود احمد نعمت‌بخش - دبیر انجمن خودروسازان ایران - اظهار کرد: فعلا به دلیل آماده نبودن زیرساخت‌ها به‌ویژه عدم تولید و توزیع سوخت یورو ۵، امکان تولید خودروی سواری با استاندارد آلایندگی یورو ۵ وجود ندارد.
به گفته وی، طبق قانون قبلی باید از ابتدای سال جاری (۱۳۹۸)، استاندارد آلایندگی خودروهای سواری به یورو ۵ ارتقا می‌یافت که در سال گذشته با ارسال نامه‌ای به وزیر صنعت، معدن و تجارت، به دو دلیل آماده نبودن زیرساخت‌های لازم به‌ویژه عدم تولید و توزیع سوخت بنزین یورو ۵ و همچنین تحریم‌ها و مشکلات ناشی از آن، خواستار به تعویق افتادن اجرای این استاندارد تا پایان تحریم‌ها شدیم.
وی با بیان این‌که به دنبال این موضوع هیات دولت با تعویق یک‌ساله استاندارد یورو ۵ موافقت کرد، خاطرنشان کرد: بدین ترتیب ارتقای استاندارد آلایندگی خودروها به یورو ۵، به ابتدای سال آینده (۱۳۹۹) موکول شد.
دبیر انجمن خودروسازان ایران ادامه داد: در حال حاضر عدم تولید و توزیع بنزین یورو ۵ باعث شده خودروهای وارداتی با استاندارد یورو ۵ نیز به دلیل استفاده از سوخت یورو ۴، دچار مشکلات عدیده شده و به طور مکرر به تعمیرگاه‌ها مراجعه کنند. در این شرایط بدیهی است که وزارت نفت از ابتدای سال آینده، امکان تولید و توزیع سراسری بنزین یورو ۵ را ندارد؛ بنابراین بدیهی است که خودروسازان نیز نمی‌توانند آلایندگی خودروهای سواری را به یورو ۵ ارتقا دهند زیرا سوخت مورد نیاز آنها تولید و توزیع نمی‌شود؛ ضمن‌ اینکه تحریم‌ها نیز مشکل مضاعف دیگری در این راه هستند.


تکلیف خودروهای فرسوده چه می‌شود؟
به نظر می‌رسد با این اوصاف مشکل از خودروهای فروسوده هم هست؛ آنطور که اعلام شده در حال حاضر یک میلیون و ۵۰۰ هزار خودروی فرسوده و ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار موتورسیکلت فرسوده در کشور تردد می‌کند که این خودروها آلودگی زیادی دارند. این در حالی است که در دولت یازدهم و طبق مصوبه هیات وزیران، خودروساز داخلی باید در ازای تولید هر خودرو با مصرف سوخت بالای هشت و نیم لیتر، یک خودرو فرسوده از رده خارج می‌کرد.
این مصوبه اصلاحیه خورد و قرار شد خودروساز در ازای تولید خودرو با مصرف سوخت بین هشت تا ۱۰ لیتر، یک خودرو را اسقاط کند و در ازای تولید خودروی با مصرف سوخت ۱۰ لیتر به بالا، دو خودروی فرسوده را از رده خارج کند.
این مصوبه در در ابتدای دولت دوازدهم، حذف و ماجرا کلاً به فراموشی سپرده شد اما مجلس شورای اسلامی در این حوزه ورود کرده و با شرایط جدید، برای خودروهای داخلی نیز طرح اسقاط احیا شد، چون این معقول نبود که در قبال واردات خودروهای خارجی که دارای استانداردهای روز دنیا هستند؛ اسقاط داشته باشیم، اما خودروهای داخلی از اسقاط مصون باشند.


قانون جدید دولت نیز این بود که کارت سوخت به خودروهای فرسوده تعلق نگیرد، در همین راستا در ابتدا، یک کارگروه برای آن تشکیل و در نهایت تصمیم قطعی در این باره گرفته شد و براساس آیین‌نامه هیات دولت، کارت سوخت خودروهای دارای شرایط فرسودگی ابطال می‌شود.
به طور کلی براساس آیین‌نامه هیات دولت خودروهای سواری شخصی با عمر ۲۵ سال، سواری دولتی با عمر ۱۵ سال، تاکسی با عمر ۱۰ سال، مینی‌بوس با عمر ۱۵ سال، اتوبوس درون شهری با عمر ۱۰ سال، اتوبوس برون‌شهری با ۱۵ سال، کامیون و کشنده با ۱۵ سال عمر، وانت با ۱۵ سال، موتورسیکلت با ۱۰ سال و سایر وسائل نقلیه با گذشت ۲۵ سال از تاریخ ساخت به عنوان خودروی فرسوده و از رده خارج محسوب می‌شوند. براساس این تصمیم که از سال ۱۳۸۸ تاکنون در جریان است، تمام وسائل نقلیه‌ای که شامل این قانون می‌شوند، امکان برخورداری از کارت سوخت را ندارند و باید از سهمیه آزاد بنزین استفاده کنند.
البته به‌جز این، دولت برنامه‌هایی را برای تاکسی‌های فرسوده و خودروهای دولتی در نظر گرفته تا شاید از این طریق بتوان میزان آلودگی‌ها را در پایتخت در حد قابل توجهی کاهش داد.

بنزین,سایت پزشک,پزشک,پزشکی و سلامت,رژیم درمانی,تناسب اندام,رضا نورمحمدی,عطیه مومنی,دمنوش,سایت پزشکی,بهترین دکتر عمومی,بهترین متخصص,بهترین درمانگاه,بیمارستان

Google

در اين سایت
در كل اينترنت

 

تماس با ما

 

آپلود عکس

آپلود عکس

آپلود عکس

آپلود عکس

آپلود عکس

آپلود عکس

آپلود عکس

آپلود عکس

آپلود عکس

آپلود عکس

آپلود عکس

آپلود عکس

آپلود عکس

آپلود عکس